Millainen on hyvä SEO-otsikko?

SEO-otsikolla eli sivusto-otsikolla tarkoitetaan hakukoneille näkyvää sivuston otsikkoa. Tämä ei ole kuitenkaan sama kuin sivuston sisällä näytettävä otsikko!

Jokaisella verkkosivuston erillisellä sivulla tulisi olla otsikko, joka on yleensä myös osa navigointivalikkoa. Sisältöotsikon sekä navigaatiovalikon otsikon tulee kuvata sivuston sisältöä ja olla mahdollisimman napakka sekä selkeä. Täysin samanlaisena tämä otsikko ei kuitenkaan toimi hakukoneiden tuloksissa eli SEO-otsikkona.

Hakukoneen käyttäjä kiinnittää hakutuloksissa ensimmäisenä huomiota SEO-otsikkoon. Hakukoneen käyttäjä ei välttämättä tunne yritystäsi ja pelkkä yksi sana (napakka otsikko) ei välttämättä riitä kuvaamaan aihetta houkuttelevasti tai tarpeeksi laajasti. Tämän vuoksi hakukoneille näytettävän otsikon tulisi olla hieman monipuolisempi kuin pelkkä yksi sana.

Mikäli saat kävijän jo sivustollesi, hän todennäköisesti tietää hieman minkä aiheen ympärille verkkosivustosi sisältö on rakennettu. Mutta kun hän törmää hakukoneessa sivustollesi johtavaan hakutulokseen, ei hän välttämättä tiedä yrityksestäsi mitään ja napakka ja liian lyhyt otsikko jää hieman laimeaksi.

Esimerkki:
Sivusto-otsikkona “Stressi“ - hyvin yleinen ja laaja termi, otsikkona napakka.
Sivusto-otsikkona “Stressi - Syyt, oireet ja stressinhallinta“ - tarkentaa aihetta laajemmin, antaa lupauksen sivuston sisällöstä

Mikäli tarkoituksesi on hyödyntää hakukoneiden kautta saatava liikenne parhaalla mahdollisella tavalla, suosittelen ehdottomasti pysähtymään sivusto-ostikoiden pariin hetkeksi.

SEO-otsikot ovat keskeinen osa SEO (hakukoneoptimoinnin) perusteita, sillä ne vaikuttavat suoraan siihen, miten hakukoneet ja käyttäjät näkevät ja ymmärtävät sivusi sisällön. Hyvin suunniteltu SEO-otsikko auttaa hakukoneita arvioimaan, mistä sivulla on kyse, ja voi parantaa sivuston sijoitusta hakutuloksissa. Samalla se houkuttelee käyttäjiä klikkaamaan sivua, koska näkyvä otsikko on usein se ensimmäinen asia, jonka käyttäjät näkevät hakutuloksissa.

Tehokas SEO-otsikko sisältää yleensä tärkeimmät avainsanat luonnollisella tavalla ja on lyhyt sekä ytimekäs, yleensä enintään 60 merkkiä, jotta koko otsikko mahtuu näkymään hakutuloksissa. Otsikon tulisi olla myös houkutteleva ja kertoa käyttäjälle nopeasti, mitä hyötyä tai tietoa sivu tarjoaa – näin se lisää sekä näkyvyyttä että klikkausmääriä.

Jos sivustollasi ei ole vielä SEO-perusteet kunnossa, tarkista ainakin otsikot kuntoon! Parhaan hyödyn saat myös otsikoista käyttämällä niissä sellaisia sanoja, joita myös ostovalmiit asiakkaasi käyttävät. Nämä sanat saadaan selville avainsanatutkimuksen keinoin.

 
Kuvakaappaus Googlen hakutuloksista, korostettuna hakukoneoptimoinnin otsikot.

Esimerkkejä Googlen hakutulosten SEO-otsikoista hakusanalla “juoksukengät“

Esimerkkejä Googlen hakutulosten SEO-otsikoista hakusanalla “stressi“

 

Miksi SEO-otsikko on niin tärkeä?

Sivusto-otsikko eli SEO-otsikko on se hakutuloksen osa, johon kiinnitämme huomiota ensimmäisenä selatessamme hakukoneiden tulossivua.

Kun hakukoneen käyttäjä “googlettaa“ ja saa näkyviin hakutulossivun, hän selaa aivan ensimmäisenä läpi sivusto-otsikot eli kuvassa sinisellä näkyvät otsikot. Mikäli otsikko ei vaikuta lupaavalta, hän ohittaa koko hakutuloksen ja siirtyy seuraavaan.

Mikäli kuitenkin hakutulossivulla näkyvä otsikko on houkutteleva ja vieläpä sisältää sellaisen sanan, jota hakua tehdessä on käytetty (avainsana), klikkaa käyttäjä hyvin suurella todennäköisyydellä juuri tätä hakutulosta.

Hakukoneissa näkyvällä otsikolla on mahdollista helposti lisätä sivuston kävijäliikennettä, tavoittaa potentiaalisia asiakkaita sekä kasvattaa myyntiä.

Hakutuloksen otsikko yhdessä otsikon alapuolisen metakuvauksen kanssa toimii ilmaisena sisäänheittäjänä sivustollesi!

 

Hakukoneiden otsikot eivät ole sama kuin sivujen sisällä näkyvät otsikot - näissä toimii eri avainsanat!

Siinä missä verkkosivustolla näkyvä otsikko voi olla napakka ja lyhyt, toimii hakukoneissa hieman pidemmät ja aihetta kuvailevat otsikot. ✨

Hakukoneiden tuloksien kautta on mahdollisuus houkutella sivustolle lisää liikennettä eli potentiaalisia asiakkaita, jotka ovat myös valmiita maksamaan yrityksesi palveluista. Tämän vuoksi on tärkeää sisällyttää hakukoneissa näkyviin otsikoihin avainsanoja ja pitää ne houkuttelevana.

On täysin eri asia kertoa hakukoneille näkyvässä otsikossa SEO-auditoinnista kuin SEO-auditoinnin olevan sivuston terveystarkistus. Jälkimmäinen kertoo jo hieman enemmän asiakkaalle, mistä kyseisessä palvelussa on kysymys. Ja sitä paitsi, jälkimmäinen otsikko tavoittaa käyttäjät, jotka käyttävät hakusanaa "SEO-auditointi", mutta myös heidät, jotka etsivät samaa palvelua hakemalla "sivuston terveystarkistus" hakusanalla.

SEO-otsikko esiintyy usealla eri nimellä

SEO-otsikko (Search Engine Optimization -otsikko), joka korostaa, että otsikko on optimoitu hakukoneita varten. Tämä hakukoneita varten kirjoitettu otsikko voi kuitenkin esiintyä usealla eri nimellä riippuen käyttämästäsi verkkosivualustasta.

  • Meta-otsikko tai metatitle

  • Sivun otsikko

  • Page Title

  • Title-tag (tai vain title)

  • Hakukoneoptimoinnin otsikko

Näillä kaikilla nimityksillä viitataan otsikkoon, joka näkyy hakutuloksissa ja antaa käyttäjälle ensimmäisen vaikutelman sivuston sisällöstä.

 

Hyödynnä SEO-otsikoissa avainsanoja

Avainsanojen käyttö otsikoissa on tärkeä tekijä hakukoneoptimoinnissa, sillä se auttaa sekä hakukoneita että käyttäjiä ymmärtämään, mistä sivustolla on kyse. Kun käytät otsikoissa huolellisesti valittuja avainsanoja, hakukoneet voivat paremmin yhdistää sivusi sisältöä relevantteihin hakuihin, mikä parantaa sijoitustasi hakutuloksissa.

Hyvä avainsanoja hyödyntävä otsikko on kuitenkin muutakin kuin pelkkä lista hakusanoista. Se on ytimekäs, informatiivinen ja houkutteleva – sen tavoitteena on antaa käyttäjälle nopea käsitys siitä, mitä sivulta löytyy, ja houkutella klikkaamaan. Esimerkiksi, jos olet valmentaja, kerro sivuston otsikossa myös hieman valmennuksen sisällöstä. On täysin eri asia näkyä Googlen hakutuloksissa otsikolla “minusta“ tai “tarina“ kuin “SEO-asiantuntija Sarita“.

Potentiaalinen asiakkaasi ei välttämättä osaa etsiä juuri sinua nimellä, vaan hän käyttää haussaan apunaan tärkeitä aihepiiriin liittyviä sanoja, joita myös avainsanaksi sekä hakusanaksi kutsutaan. Olen kirjoittanut erillisen postauksen avainsanatutkimuksen tekemisestä, sillä se on yksi parhaimmista tavoista aloittaa hakunäkyvyyden parantaminen.

 

Opi hakukoneoptimoinnin perusteet

SEO Perusteet-verkkokurssillani opit hakukoneoptimoinnin tärkeimmät elementit ja niiden hyödyntämisen, joiden avulla nostat sivustosi paremmin näkyville hakukoneissa.

Tarkempi kuvaus SEO Perusteet-verkkokurssista >>

Seuraava
Seuraava

Mitä hakuintentio tarkoittaa?