Mitä hakuintentio tarkoittaa?

Hakutyylien ymmärtäminen on avain parempaan Google-näkyvyyteen.

Hakuintentio on keskeinen hakukoneoptimointiin liittyvä termi, joka kuvaa hakukoneen käyttäjän tarvetta tehdä aikomansa haku. Toisin sanoen hakuintentio kertoo miksi ihminen tekee tietyn haun ja mitä hän etsii hakutulosten joukosta.

Me ihmiset teemme päivittäin hakuja, jotka liittyvät esimerkiksi:

  • Tiedon etsimiseen

  • Hintojen ja vaihtoehtojen vertailuun

  • Ostamiseen

  • Siirtyäksemme tietylle sivustolle

Hakuintentioiden ymmärtäminen on avain hakukoneissa menestymiseen sekä etenkin oikeanlaisten asiakkaiden tavoittamiseen. Sillä käyttäessämme tarkoitukseltaan oikeanlaisia sanoja, asiakas tuntee olonsa ymmärretyksi ja vakuuttuu sisällöstämme ja sitoutuu asiakkaaksemme. Tämän lisäksi hakukoneet ymmärtävät sivuston tarjoavan laadukasta ja asiakkaiden tarpeita palvelevaa sisältöä ja palkitsevat tästä nostamalla sivuston näkyvyyttä.


Sanan hakuintentiot selvitetään avainsanatutkimuksella

Eri sanojen hakuintentiot on mahdollista selvittää ammattimaisella avainsanatutkimuksella, joka tarkoittaa jonkin avainsanatyökalun käyttöä tai palvelun ulkoistamista ammattilaiselle. Avainsanatutkimusta on mahdollista tehdä usealla eri tasolla. Perustasoinen avainsanatutkimus on mahdollista tehdä pelkästään Googlen hakutuloksia tutkimalla. Toki tässäkin menetelmässä tulee tietää, millaisiin asioihin kiinnittää huomiota ja millaisilla sanoilla tavoilla avainsanoja tutkii. Sanojen hakumäärät sekä hakuintentiot selviää ainoastaan ammattimaisella avainsanatutkimuksella.

 

Esimerkkejä sanojen hakuintentioista:

Esimerkiksi sanaparia “liukuesteet kenkiin“ käytetään keskimäärin 5400 kertaa kuukaudessa ja tätä sanaparia (avainsana) käytetään hakukoneissa kahdesta syystä: haetaan tietoa sekä tehdään vertailua eri vaihtoehtojen välillä. Kuitenkin ne käyttäjät, jotka ovat tiedonhaun lisäksi tekemässä suoraan ostoksia, käyttävät hakukoneissa sanaparia “liukueste kenkiin“. Eli pysytellään täysin samassa aihepiirissä, mutta pelkästään sanojen järjestystä muuttamalla pystytään tavoitella ne asiakkaat, joiden kukkaronnyörit ovat jo auki - eli juuri ne henkilöt, jotka ovat valmiita kilauttamaan liukuestekauppiaan kassaa!

 

Lähde: Semrush.com avainsanatyökalusta

Lähde: Semrush.com avainsanatyökalusta

Lähde: Semrush.com avainsanatyökalu

Tai peltikattoja sekä niiden korjauksia myyvän yrityksen on helpompi onnistua kasvattamaan hakunäkyvyyttään Googlessa sanaparilla “peltikaton maalaus“ kuin pelkällä yksittäisellä sanalla “peltikatto“, sillä vaikka toisen hakusanan kuukausittaiset hakumäärät ovatkin korkeampia, on toisella matalampi kilpailu hakukoneiden sijoituksissa.

Tai sanalla “markkinointi“ on mahdollista saavuttaa vain tietoa etsiviä asiakkaita esimerkiksi blogipostauksen pariin, kun taas sanapari “tiktok markkinointi“ tavoittaa ne asiakkaat, jotka ovat etsimässä itselleen palveluntarjoajaa, mutta toisaalta myös kohdeyleisön määrä on vähäisempi.

Tässä onkin avainsanatutkimuksen ydin - etsitään ja löydetään juuri ne sanat, joita käyttämällä pystyt nostaa yrityksesi näkyvyyttä sekä tavoittaa liiketoimintasi kannalta parhaimmat asiakkaat! Ja näitä sanoja käyttämällä teet hakukoneesta itsellesi myyntikoneen, joka linkoaa verkkosivuillesi maksavia asiakkaita silloinkin, kun sinä nukut tai saunot!

 

Hakuintentioiden merkitys hakutulosten sijoituksissa

Hakuintentiot ovat keskeisessä roolissa tekemissäni avainsanatutkimuksissa, sillä käyttämäni SEO-työkalu (Semrush) analysoi hakukoneiden käyttäjien tarpeita tarkasti. Tämä mahdollistaa sen, että voimme valita verkkosivujen sisältöön ja SEO-elementteihin juuri ne avainsanat, joiden avulla siirrät ostovalmiit asiakkaat verkkokauppaasi tai saat tiedonjanoisen lukijan blogisi pariin.

Mitä syvällisemmin ymmärrämme ihanneasiakkaidemme hakutottumuksia, sitä tehokkaammin pystymme tavoittamaan heidät täysin luonnollisella tavalla silloin, kun he meitä hakukoneista etsivät. Kun osaamme tulkita heidän hakuaikeitaan, voimme rakentaa sisältöä, joka vastaa heidän kysymyksiinsä sekä tarpeisiinsa – ja samalla nostat oman sivustosi myös hakukoneiden suosioon! Sillä hakukoneetkin rakastavat sellaisia sivuja, jotka pystyvät puhuttelemaan asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Neljä erilaista hakuintentiota

Hakuintentiot jaotellaan neljään pääluokkaan, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Kun ymmärrät hakusanojen taustalla olevan intention, sisällöntuotanto muuttuu huomattavasti helpommaksi, verkkosivustosi näkyvyys paranee, asiakasvirta kasvaa – ja mikä parasta, myös myynti saa mukavan lisäboostin!

Tiedonhaku ja hakukone – miten asiakkaasi etsivät vastauksia? (Informational)

Tämä intentio sanalle muodostuu silloin, kun hakukoneet tunnistavat, että kyseisen sanan käyttäjän tarkoituksena on etsiä lisätietoa aiheesta. Tämä tiedonhaullinen hakuintentio on kaikkein suosituin ja ei vielä yksistään erottele jyviä akanoista. Mutta tiedonhaullisilla avainsanoilla on kuitenkin paikkansa - niiden avulla saat kasvatettua yrityksesi näkyvyyttä!

Kun käyttämälläsi sanalla on korkeat kuukausittaiset hakumäärät sekä tiedonhaullinen hakuintentio, pystyt tavoittamaan uusien asiakkaiden huomion esimerkiksi blogipostausten avulla. Eli näitä sanoja on tarkoituksenmukaista käyttää nimenomaan tavoittelemaan uudenlaista yleisöä ja saamaan sivustolle kävijäliikennettä. Ja sivuston tehtävä on kääntää tämä kävijäliikenne kaupaksi sekä sitoutuneiksi asiakkaiksi!

Voit esimerkiksi laskea kuinka monta kaupallisuuteen tähtäävää painiketta/linkkiä olen upottanut tämän postauksen sekaan. Pohjimmiltaan tämän blogikirjoituksen tarkoitus on kuitenkin kasvattaa yritykseni näkyvyyttä potentiaalisten asiakkaideni silmissä ja antaa maksutonta lisäarvoa lukijalle!

Hakukoneet ja kaupallinen vertailu – onko yrityksesi mukana kilpailussa? (Commercial)

Kaupalliseen vertailuun viittaava hakuintentio syntyy, kun käyttäjät hakevat tietoa vertaillakseen tuotteita tai palveluita ennen varsinaisen ostopäätöksen tekemistä. Tietyt sanat ovat osa tätä vertailuprosessia. Tutkimusten mukaan käytämme eri termejä silloin, kun teemme vertailua eri vaihtoehtojen välillä, kuin hetkessä, jolloin olemme jo päättäneet tehdä ostoksen.

Mutta mitä tapahtuukaan silloin, kun emme käytä verkkosivuillamme lainkaan näitä kaupallista vertailua tukevia sanoja (avainsanoja)? Sehän tarkoittaa suoraan sitä, ettei meidän yritys ole mukana siinä asiakkaamme itsenäisesti tekemässä vertailussa (kilpailussa), jonka hän tekee puhtaasti hakukoneiden kautta. Eli hän etsii meidän palveluita tai tuotteita kyllä, mutta ei löydä niitä ja siksi päätyy ostamaan kilpailijaltamme.

Ostopäätöksestä hakukoneeseen - miten asiakkaat todella ostavat?

Tämä hakukoneen käyttäjä on sekä ihana, että vaarallinen - hän ei enää vertaile vaan ostaa! Hän tietää jo tarkalleen, mitä haluaa ostaa, ja siirtyy hakukoneen kautta suorittamaan tämän ostoksen. Hän kirjoittaa päättäväisesti tietyn sanan Googlen hakukenttään ja suorittaa ostoksen tai tilaa palvelun. Tällainen hakukoneen käyttäjä on ihana sille yritykselle, joka on osannut hyödyntää avainsanoja oikealla tavalla, mutta vaarallinen sille, jonka sivustoa ei ole optimoitu tehokkaimpien avainsanojen näkökulmasta.

Ostopäätös tehdään parhaan mahdollisen hakutuloksen perusteella, ja tässä vaiheessa hakukoneenkäyttäjä on jo ehkä tiedostamattaankin ohjautunut käyttämään jotakin tiettyä sanaa löytääkseen parhaan mahdollisen ostopaikan. Esimerkiksi aiemmin vertailuvaiheessa käyttäjä haki sanaparilla "liukuesteet kenkiin", mutta ostopäätöksen kynnyksellä hakutermi tiivistyy muotoon "liukueste kenkiin".

Tuntuu oikeasti jopa hieman hurjalta, että jopa tuhansien erillisten asiakkaiden ostopolku näin suoraviivaisesti samankaltaista reittiä, mutta niin se vain on - jopa ihan tutkitusti!

Navigointihaku ja brändisi – löydetäänkö yrityksesi helposti? (Navigational)

Tämän hakuintention sana saa silloin, kun käyttäjän tarkoituksena on ainoastaan navigoida jollekin tietylle sivustolle hakukoneissa käyttämänsä sanan avulla. Eli käyttäjä tietää jo tarkasti, mihin sivulle aikoo siirtyä, mutta tekee tämän hakukoneiden välityksellä. Tällaista tapahtuu esimerkiksi silloin, kun hakukoneen käyttäjä kirjottaa hakukenttään sanan “youtube“ siirtyäkseen YouTuben sivustolle.

 

Hakuintentioiden tärkeä merkitys

Saatat nyt ajatella, että kannattaako yrittäjän keskittyä ainoastaan näihin suoraan ostamiseen viittaaviin hakusanoihin (C ja T). Vastaus ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Hyvin mustavalkoisesti ajateltuna jokaisella verkkosivustosi sisältösivulla voi olla vain yksi pääasiallinen avainsana, joten myyntimahdollisuutesi moninkertaistuvat, jos osaat rakentaa sivustosi sisältöstrategian oikein. Blogitekstit voivat laajentaa näkyvyyttä ja ohjata käyttäjiä sivustollesi, kun taas tuote- tai palvelusivuilla kannattaa hyödyntää kaupallisesti vahvoja avainsanoja. Mutta kahta oman sivuston sisältöä ei kannata optimoida kilpailemaan samasta näkyvyydestä eli tämän vuoksi sanat tulee myös valita oikein.

On kuitenkin hyvä huomioida myös, että kaikilla toimialoilla ei ole tarjolla selkeitä hakuintentioita jokaiseen ostoprosessin vaiheeseen. Tällöin sisältöstrategia on erityisen tärkeässä roolissa, jotta saavutettu hakukonenäkyvyys on mahdollista muuttaa kassan kilinäksi!

 

Pyydä avainsanantutkimuksen hinta yrityksesi tarpeisiin

Avainsanatutkimus on mahdollista tehdä kattamaan joko koko yrityksesi verkkosivuston laajuudelta tai toteuttaa suppeampana tiettyjen aiheiden ympärillä. Mikäli haluat arvion avainsanatutkimuksesta yrityksesi tarpeisiin, voit tehdä sen täyttämällä alapuolisen lomakkeen.

Huomaathan kuitenkin, että mitä tarkemmin määrittelet ne aihepiirit, joiden parissa avainsanatutkimuksen sekä sanojen hakuintentiot haluat selvittää, sitä paremmin pystyn tarjouksen juuri yrityksesi tarpeisiin kohdistaa.

Edellinen
Edellinen

Millainen on hyvä SEO-otsikko?