Hakukoneoptimoinnin perusteet

Hakukoneoptimointi (SEO) on tehokas ja luonnollinen tapa parantaa verkkosivustosi näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Googlessa. Se koostuu toimenpiteistä, jotka auttavat sivustoa saavuttamaan parempia sijoituksia hakukoneiden tuloksissa.

Hakukonenäkyvyyden parantaminen ei ole sattumanvaraista, vaan se vaatii strategista eli suunnitelmallista työtä. SEO eroaa hakusanamainonnasta, joka hyödyntää maksullista mainosbudjettia nostaakseen sivuston sijoituksia. Hakukoneoptimoinnin avulla voidaan parantaa sivuston luonnollista näkyvyyttä myös ilman maksullista mainontaa, keskittymällä oikeisiin toimiin sivuston sisällä.

Kaavio, miten avainsanojen avulla kasvatetaan sivuston hakunäkyvyyttä.

Näin hakukoneoptimointi rakentuu

Vaikka vuonna 2025 tekoälyllä on kasvava rooli digimarkkinoinnissa, pelkästään tekoälyn tuottama sisältö ei takaa parempaa hakukonenäkyvyyttä. On tärkeää tuntea hakukoneoptimoinnin perusteet, jotta tuloksia voidaan saavuttaa pitkäjänteisellä ja harkitulla lähestymistavalla.

Tämän postauksen avulla pystyt muodostamaan käsityksen sivuston sisällä tapahtuvasta optimointityöstä, jota on mahdollista vahvistaa lisäksi ulkoisella sekä teknisellä hakukoneoptimoinnilla.

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimoinnista voidaan puhua muillakin termeillä kuten hakusanaoptimointi tai Google-optimointi. Näiden lisäksi hakukoneoptimoinnista käytetään myös lyhennettä SEO, joka on johdettu englannin kielisestä termistä Search Engine Optimization.

Yksinkertaisimmillaan hakukoneoptimoinnin tavoitteena on saada verkkosivusto nousemaan korkeammalle hakutuloksissa, erityisesti silloin, kun ihmiset etsivät tietoa, tuotteita tai palveluja, jotka liittyvät sivuston sisältöön. Ellei yrityksesi löydy aihepiiriisi liittyvillä hauilla helposti, voit pahimmassa tapauksessa menettää merkittävän määrän asiakkaista kilpailijoillesi.

Vaikka tekoälyn käyttö lisääntyy valtavasti, ei Googlen käyttö ole häviämässä edelleenkään - päinvastoin yhtä useammat yritykset painottavat merkittävän osan markkinoinnistaan Google-näkyvyyteen!

 

Hakukoneoptimoinnin ytimessä on laadukas sisältö

Verkkosivuston hakukonenäkyvyys perustuu verkkosivustosi sisältämään tietoon eli suosittelen panostamaan laadukkaaseen, ajantasaiseen sekä informatiiviseen sisältöön. Hakukoneet opettelevat rakentamaan käsitystä yrityksesi tuottamista palveluista sekä tuotteista verkkosivuston sisällön perusteella, jotta pystyvät tarjoamaan parhaita mahdollisia tuloksia hakukoneiden käyttäjille.

Ei ole mikään varsinainen salaisuus, että hakutulosten TOP10-sijoituksille nousee ne sivustot, joilla nähdään olevan aiheeseen liittyen parhaimmat sekä luotettavimmat sisällöt, jotka tarjoavat myös suoria ratkaisuja hakukoneiden käyttäjille. Laadukkaan sisällön ytimessä on kuitenkin vielä eräs tärkeä tekijä, nimittäin oikeanlaiset avainsanat. Kerron seuraavaksi näistä hieman tarkemmin.

 

Avainsanat - mitä ne ovat ja miten niitä hyödynnetään?

Yksinkertaisuudessaan avainsanat ovat niitä sanoja, joita asiakkaasi käyttävät etsiessään tietoa yrityksesi aihepiirien ympärillä. Eli sinun tulisi käyttää noita samoja sanoja sekä termejä verkkosivustosi sisällössä, joita myös asiakkaasi käyttävät tehdessään hakuja hakukoneissa. Harmillisesti vielä edelleen vuonna 2025 usein törmään väärinkäsitykseen, jossa avainsanat olisivat vain jokin lista tiettyjä termejä tai sanoja, mutta näin ei todellakaan ole.

Totta on, että avainsanat on mahdollista myös arvata, mutta tätä en koskaan suosittele tekemään, vaan suosittelen selvittämään yrityksesi aihepiireihin liittyvät avainsanat sitä varten tarkoitetulla toimenpiteellä eli avainsanatutkimuksella. Avainsanatutkimuksen tarkoituksena on selvittää ne sanat, joita oikeasti ihmiset käyttävät.

Vaikka saattaisitkin nopeasti ajatella, että jokin tietty sana on yrityksesi aihepiiristä se kaikkein tärkein, ei se välttämättä ole lainkaan näin. Useilla aloilla on esimerkiksi rinnasteisia termejä, joita ei välttämättä käytetä keskenään yhtä paljon. Annan muutamia esimerkkejä:

  • hakukoneoptimointi - SEO

  • kannettava tietokone - läppäri

  • verkkosivut - kotisivut

  • sosiaalinen media - some

  • digimarkkinointi - digitaalinen markkinointi

Me ei voida tietää, kumpaa näistä sanoista käytetään enemmän ellei me tutkita niiden hakumääriä erillisten SEO-työkalujen avulla. Ja mikäli tulet käyttäneeksi sisällössäsi juuri väärää termiä, menetät myös paljon hakunäkyvyyttä, sillä verkkosivusi ei vastaa parhaalla mahdollisella tavalla unelma-asiakkaasi tekemiä hakuja. Verkkosivujen koko sisältö tulisi rakentaa oikealla tavalla avainsanojen varaan, joten niiden tutkimiseen suosittelen käyttämään aikaa.

 

Hyödynnä avainsanoja sisällössäsi

Kerroin jo aiemmin, että verkkosivujen hakunäkyvyys rakennetaan tuottamalla laadukasta ja asiantuntevaa sisältöä. Teho tähän laadukkaaseen sisältöön tulee kuitenkin rakentaa avainsanoja hyödyntämällä. Tämän vuoksi avainsanatutkimusta ei kannata koskaan tehdä irrallisena toimenpiteenä, vaan ottaa osaksi sivuston tarkasti suunniteltua sisältöstrategiaa.

En voi ohjeistaa sinua hyödyntämään avainsanaa vain yhdessä paikassa verkkosivustollasi, sillä näitä tutkittuja ja tärkeitä avainsanoja tulee hyödyntää koko sivustosi laajuudessa - mutta ei ole kuitenkaan tarkoitus pommittaa sisältöä täyteen vain pelkkiä avainsanoja!

Mielestäni yksi aloittelevan yrittäjän tärkeimmistä taidoista on osata tuottaa asiakaskuntaa puhuttelevaa sisältöä, joka ei pelkästään vastaa heidän ongelmiinsa, vaan myös rakentaa yrityksen auktoriteettia ja vahvistaa brändiä. Hakukoneoptimointi on loistava keino luoda yritykselle maksuton ja luonnollinen markkinointipohja, jonka päälle kannattaa vasta sen jälkeen suunnitella maksullinen mainonta.

Opit hakukoneoptimoinnin perusteet pienyrittäjille tarkoitetulla SEO Perusteet-verkkokurssillani.

 

Hakukoneoptimointi on kestävä perusta yrityksesi digimarkkinoinnille

Hakukoneoptimointi (SEO) on kestävä perusta yrityksesi digimarkkinoinnille, koska se auttaa luomaan pitkäaikaisia tuloksia ilman jatkuvia lisäkustannuksia. Optimoimalla verkkosivustosi hakukoneita varten, voit parantaa näkyvyyttäsi ja houkutella asiakkaita luonnollisesti hakutuloksissa. SEO:n avulla saavutetut hyvät sijoitukset eivät ole vain kertaluonteisia, vaan ne voivat tuottaa jatkuvaa liikennettä ja kasvattaa asiakaskuntaasi ajan myötä. Näin SEO luo vankan pohjan muille markkinointitoimenpiteille, kuten maksulliselle mainonnalle, ja tukee yrityksesi kestävää digitaalista kasvua.

Hakukoneoptimoinnin hyödyt

Löydä lisää asiakkaita Googlesta.

Hakukoneoptimointi auttaa löytämään uusia asiakkaita Googlesta.

  • Parantaa hakukonenäkyvyyttä: hakukoneoptimointi auttaa sivustoasi nousemaan korkeammalle hakutuloksissa, mikä lisää orgaanista liikennettä.

  • Pitkäaikaiset tulokset: Hyvin optimoitu sivusto voi tuottaa liikennettä ja asiakkaita pitkällä aikavälillä ilman jatkuvia lisäkustannuksia.

  • Kohdennettu liikenne: Hakukoneoptimoinnin avulla houkutellaan oikeanlaista, kiinnostunutta yleisöä, joka etsii palveluitasi tai tuotteitasi.

  • Parantaa käyttäjäkokemusta: Hyvä hakukoneoptimointi parantaa myös sivuston käytettävyyttä ja nopeutta, mikä luo positiivisen asiakaskokemuksen.

  • Vahvistaa brändin auktoriteettia: Hyvät hakutulokset auttavat rakentamaan yrityksesi uskottavuutta ja brändin arvostusta.

  • Kustannustehokkuus: Hakukoneoptimointi on kustannustehokas tapa kasvattaa näkyvyyttä verrattuna maksulliseen mainontaan, sillä se ei vaadi jatkuvia investointeja.

  • Kilpailuedun saavuttaminen: Hyvin toteutettu optimointityö antaa kilpailuetua alalla, sillä se mahdollistaa näkyvyyden kilpailijoiden ohi hakutuloksissa.

  • Tuo luotettavuutta ja uskottavuutta: Orgaaninen liikenne on usein arvostetumpaa kuin maksullinen liikenne, sillä asiakkaat luottavat hakukoneen suosituksiin.

 

Hakukoneoptimointi ei ole pelkkää sisällön viilaamista

Hakukoneoptimointi ei ole pelkkää sisällön viilaamista, vaikka sisällön laatu ja relevanssi ovatkin ensimmäinen ja tärkein askel hakukonenäkyvyyden parantamisessa. Hyvin kirjoitettu ja asiakasta puhutteleva sisältö vastaa hakukoneiden algoritmeja ja houkuttelee oikeanlaista liikennettä verkkosivustolle. Kuitenkin, jotta saavutetut tulokset olisivat kestäviä, SEO ei pääty pelkästään sisällön optimointiin.

Seuraavaksi on panostettava tekniseen SEO:hon, kuten sivuston rakenteen ja nopeuden parantamiseen, jotta hakukoneet pystyvät indeksoimaan sivut tehokkaasti. Lisäksi ulkoinen SEO, kuten linkkien rakentaminen, on olennainen osa kokonaisuutta. Laadukkaat ulkoiset linkit lisäävät sivuston auktoriteettia ja vahvistavat sen näkyvyyttä hakukonesijoituksissa. Hakukoneoptimointi on siis monivaiheinen prosessi, jossa sisältö toimii perustana, mutta tekninen ja ulkoinen optimointi tukevat sen tehokkuutta ja kestäviä tuloksia.

 

Kattava hakukoneoptimoinnin opas aloittelijoille

Hakukoneoptimoinnin (SEO) opas nyt ostettavissa huippuedulliseen 50€ (+alv 25,5%) hintaan >>

Oppaan avulla pystyt tekemään hakukoneoptimoinnin itse ja parantamaan näin sivustosi hakukonenäkyvyyttä helposti.

Tämä kattava 80-sivuinen ladattava PDF-opas on SEO Perusteet-verkkokurssin runkona toimiva opas, joka on ostettavissa nyt myös erikseen.

Tämä monipuolinen opas on tarkoitettu erityisesti aloitteleville yrittäjille, jotka haluavat ymmärtää hakukoneoptimoinnin perusteet ja parantaa verkkosivujensa näkyvyyttä Google-hauissa.

Tämän oppaan avulla opit:

✅Mitä hakukoneoptimointi on?

✅ Miten avainsanatutkimus tehdään

✅ Miten löydät oikeat avainsanat

✅ Kuinka optimoit sisältöä ja teknisiä elementtejä

✅ Mitä tehdä, jotta Google arvostaa sivustoasi

Lataa opas ja aloita tehokas SEO-työ tänään! 🚀

 

Hakukonenäkyvyyden rakentaminen tulee aloittaa tavoitteista

SEO-asiantuntija Sarita Peltoniemi kyykyssä hymyilemässä keltaisen seinän edessä,

SEO-valmentajasi Sarita Peltoniemi

Asiakkaideni kanssa nousee usein kysymys: "Mistä minun tulisi aloittaa hakukonenäkyvyyden rakentaminen?" Vastaukseni on aina sama: "Aloita yrityksesi tavoitteista."

Jokaisen yrityksen tarpeet ja verkkosivuston nykytila ovat yksilöllisiä, joten on mahdotonta antaa tarkkaa vastausta ilman, että tunnetaan tilanne syvällisemmin. On myös tärkeää selvittää, millaisia tavoitteita yrityksellä on hakukoneoptimoinnin suhteen – mitä sillä halutaan saavuttaa ja mihin suuntaan pyritään.

Tarjoan asiakkailleni maksuttomia sivuston nykytilan analyyseja, joiden avulla oman verkkosivuston tilanteesta on mahdollista päästä tarkemmin selville. Analyysi avaa sivustolle johtavien avainsanojen määrää sekä laatua, jonka avulla on mahdollista tarkentaa SEO-toimenpiteiden tarpeellisuutta sekä tehoa.

Otetaan yhdessä ensimmäinen SEO-askeleesi - olen mielelläni apunasi tällä menestysmatkalla!

Edellinen
Edellinen

Verkkosivuston sisältöotsikot

Seuraava
Seuraava

Squarespace kokemuksia: SEO-asiantuntijan näkökulma