Squarespace kokemuksia: SEO-asiantuntijan näkökulma
Squarespace on yksi markkinoiden suosituimmista verkkosivualustoista, ja olen itse käyttänyt sitä niin omiin projekteihini kuin asiakkaideni verkkosivustojen optimointiin. SEO-asiantuntijana arvioin aina ensin, kuinka hyvin alusta tukee hakukoneoptimointia, mutta myös käytettävyyden ja visuaalisen ilmeen merkitys on suuri, erityisesti asiantuntija- ja palveluyrittäjille.
Tässä blogissa kerron omista Squarespace-kokemuksistani ja miksi suosittelen sitä tietyille yrittäjäryhmille.
Kenelle Squarespace sopii parhaiten?
Squarespace on erinomainen valinta asiantuntijayrittäjille, palveluyrittäjille sekä kaikille, jotka tarvitsevat tyylikkään ja helposti hallittavan verkkosivuston ilman monimutkaisia teknisiä ratkaisuja.
Squarespace on erityisen hyvä vaihtoehto, jos verkkosivustosi päätehtävä on:
✅ Brändin esittely ja asiantuntijuuden vahvistaminen
✅ Palveluiden esittely ja ajanvaraukset
✅ Bloggaaminen ja sisältömarkkinointi
✅ Yhteydenottojen ja liidien kerääminen
Jos myyt tuotteita tai verkkokursseja Suomessa, Squarespace ei välttämättä ole ensisijainen valinta, sillä sen verkkokaupparatkaisut eivät tue kaikkia suomalaisia maksutapoja eikä mukaile tyypillistä suomalaista tapaa maksaa tuote ostoskorissa. Tämä on toki vain oma mielipiteeni, eikä kaikkien alan ammattilaisten yhtenäinen näkemys.
Tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa estä verkkokurssien tai palveluiden myyntiä – itse olen toteuttanut tämän esimerkiksi upottamalla verkkokurssieni myyntisivut Squarespaceen ja varsinainen myynti tapahtuu Campwire-alustalla.
SEO Squarespacessa – toimiiko hakukoneoptimointi?
SEO:n näkökulmasta Squarespace on huomattavasti kehittynyt viime vuosina, ja sen optimointimahdollisuudet ovat nyt varsin kilpailukykyiset - vaikka usein muuta väitetäänkin.
On kuitenkin totta, että sinun tulisi tuntea hakukoneoptimoinnin perusteet, jotta pystyt hyödyntämään parhaan mahdollisen Google-näkyvyyden. Opetan hakukoneoptimoinnin perusteet SEO Perusteet-verkkokurssillani, jonka avulla pystyt nostamaan sivustosi sijoituksia Googlessa helposti.
Tärkeimmät optimointityökalut Squarespacessa ovat:
Helppo metatietojen hallinta (otsikot & kuvaukset)
Joustavat URL-rakenteet
Nopea ja responsiivinen design
Sisäänrakennettu blogialusta, joka tukee sisältömarkkinointia
UUTTA: Squarespace AI-ominaisuus (kerron tästä jäljempänä)
Ainoa haaste on, että Squarespacessa ei ole aivan yhtä laajaa SEO-lisäosien vaihtoehtoja kuin esimerkiksi WordPressissä, mutta jos SEO-optimoidut sivut rakennetaan alusta asti oikein, saavutetaan erinomaisia tuloksia. En näe tätä kuitenkaan ongelmana monenkaan pienyrittäjän kohdalla, sillä monipuolisistakaan SEO-työkaluista ei ole hyötyä, ellei tunne ja osaa hakukoneoptimoinnin perusteita.
Vaikka tekoälyn käyttö lisääntyykin hurjaa vauhtia, on totta että edelleen vuonna 2o25 laadukkaan ja omalle yritykselle relevantin sisällön tuottaminen avainsanoja hyödyntäen on paras tapa nostaa oma sivusto Googlen parhaimmille sijoille - eikä mikään lisäosa osaa tehdä tätä puolestasi.
Miksi valitsin Squarespacen omalle yritykselleni ja suosittelen sitä myös muille?
Minulle verkkosivualustan valinnassa tärkeää on yksinkertaisuus, visuaalinen laatu ja tekninen luotettavuus. Squarespace on ollut loistava valinta seuraavista syistä:
Helppo käyttää ja ylläpitää – ei tarvita kovinkaan laajaa teknistä osaamista, että sivuja on mahdollista itse muokata
Ammattilaistasoinen ulkoasu – valmiit teemat näyttävät upeilta ilman koodaamista
Nopeat ja optimoidut sivut – hyvä suorituskyky suoraan ilman ylimääräisiä lisäosia
Integrointimahdollisuudet – verkkokurssit, ajanvarausjärjestelmät ja muut työkalut voi helposti liittää sivustoon
Jos siis tarvitset tehokkaan ja näyttävän verkkosivualustan ilman teknistä päänvaivaa, Squarespace on erinomainen vaihtoehto. Ja jos SEO on sinulle tärkeää (kuten sen pitäisi olla!), varmistetaan yhdessä, että sivusi on optimoitu menestystä varten.
🔎 Haluatko apua Squarespace-sivustosi SEO-optimointiin? Ota yhteyttä minuun, niin rakennetaan yhdessä hakukoneystävällinen ja konvertoiva verkkosivusto!
Tutustu myös minun ja Squarespace verkkosivutekijän Bean yhteiseen palveluun, Kasvukoodiin!
Squarepace SEO-AI ominaisuuden hyödyntäminen
Squarespace on julkaissut uuden tekoälyperusteisen toiminnon, jonka ansiosta pystyt muutamalla napin painalluksella lisäämään verkkosivujesi metatiedot kuten SEO-otsikot ja metakuvaukset. Samalla työkalulla sinun on mahdollista luoda myös jokaiselle kuvalle alt-tekstit automaattisesti.
Tämä on hieno ominaisuus, jota varmasti tulen itsekin työssäni hyödyntämään, mutta samalla näen tässä ominaisuudessa myös ison mahdollisuuden rakentaa valheellista turvallisuudentunnetta oman verkkosivuston hakukoneoptimoinnin tilasta. Annas, kun kerron lisää!
Tekoäly auttaa – mutta sinä olet asiantuntija
Tekoälytyökalut, kuten Squarespacen SEO AI -työkalu, ovat erinomaisia apureita, mutta ne eivät korvaa ihmisen asiantuntemusta. Tekoäly on mainio apuri moneen, mutta muista että olet itse oman yrityksesi paras asiantuntija.
Vaikka tekoäly voi luoda esimerkiksi SEO-otsikoita ja metakuvauksia, ne eivät aina täysin vastaa yrityksesi tyyliä sanoittaa palveluitasi tai tuotteitasi. Siksi jokainen tekoälyn luoma ehdotus tulee vähintäänkin tarkistaa ja tehdä muokkaukset tarvittaessa. Tekoäly on erinomainen apuri tekstin sujuvoittamisessa ja vaihtoehtoisten ilmaisujen löytämisessä, mutta tämä vaatii taustalle itse kirjoittamaasi sisältöä.
Tekoälyn luoma sisältö voi olla sujuvaa, mutta ellei erota yritystäsi muista, ei teksti puhuttele lukijaa eikä vahvista yrityksesi auktoriteettia myöskään hakukoneiden silmissä. Geneerisesti tuotettu sisältö on todella tylsää luettavaa, joten sisällytä tekstiisi aina vähintäänkin ripaus omaa asiantuntijuuttasi.
Tekoäly ei osaa hyödyntää avainsanojen parhaita käytäntöjä
Vaikka tekoäly voi auttaa hakukoneystävällisen sisällön luomisessa, se ei automaattisesti varmista, että verkkosivusi sijoittuu hyvin hakutuloksissa. SEO-ystävällinen sivusto tarkoittaa sitä, että perusoptimointi on tehty, mutta ilman strategista avainsanojen käyttöä ja tällöin se ei vielä riitä kilpailemaan hakutulosten kärkipaikoista. Hakukoneoptimointi vaatii perusteellista avainsanatutkimusta, jotta löydetään juuri ne termit, joita asiakkaasi käyttävät etsiessään tuotteitasi tai palveluitasi.
Eli vaikka tekoäly luo sinulle automaattisesti SEO-otsikon, metakuvauksen tai vaikkapa puuttuvan alt-tekstin, tämä ei automaattisesti tarkoita, että teksti palvelisi millään muotoa sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa. Sivuan samaa aihetta toisessa postauksessani, jossa sivuan aihetta Wordpress-lisäosien näkökulmasta.
Hyödynnä tekoälyä sisältöjen tukena, mutta varmista, että avainsanat, asiayhteys ja viestisi ovat kohdillaan – se on tie hakutulosten huipulle.
Lue lisää avainsanatutkimuksesta ja miten avainsanojen hakuintentioita on mahdollista hyödyntää?
Asiakkaani sivusto TOP3-sijoituksille Googlessa nopeasti
Toisessa blogipostauksessani kerron, kuinka nostin asiakkaani Squarespace-sivuston nopeasti Googlen TOP3-sijoituksille sivustouudistuksen yhteydessä.
Ps. Mikäli haluat maksuttomia ja tehokkaita SEO-vinkkejä sähköpostiisi - liity mun SEO-uutislistalle!